pondělí 9. srpna 2010

Nerovnováha v restauracích

Na Praze 7 je řada restauračních zařízení, ale v jejich rozmístění i kvalitě můžeme pozorovat jistou nerovnováhu. Za nějakou dobu jsme vypozorovali, že lépe je na tom Letná, hůře Holešovice. Čím to?

Praha 7 je výrazněji rozdělena na dvě části jakousi pomyslnou osou Nádraží Holešovice – Výstaviště – Strossmayerovo náměstí. Co je nad touto osou můžeme víceméně prohlásit za Letnou, co je pod ní směrem k řece, to jsou Holešovice. Abychom byli spravedliví, části, které leží na ose, spadají do Bubnů. Čtvrti, které se historicky vyvíjely velmi odlišně, také v současnosti různě vypadají a trochu jinak se v nich žije.

Důkazem toho jsou třeba restaurace. Zatímco v Holešovicích je jejich koncentrace relativně malá, na „ose“ jich výrazně přibývá a na Letné je místy koncentrace až neuvěřitelná. Ještě horší je to při porovnávání kvality jednotlivých restaurací. Dalo by se čekat, že Holešovice, které momentálně prochází bouřlivým rozvojem, budou doménou nových moderních restauračních zařízení s příjemnou obsluhou a vynikající kuchyní. A naopak že na Letné najdeme více podniků pochybné kvality.

Jenže opak je pravdou. Oblast Letné nebo okolí Strossmayerova náměstí dovedou uspokojit i gurmána s velmi zmlsaným jazýčkem, zatímco v Holešovicích takových podniků mnoho nenajdeme. Zdá se, že prostě v letenské oblasti funguje daleko větší konkurence a restauratéři se snaží zákazníka maximálně uspokojit. V Holešovicích se zatím o zákazníka příliš nebojuje. Nebo máte jinou zkušenost?

Žádné komentáře:

Okomentovat